Energiezuinige kunststof kozijnen

Gelukkig wordt de maatschappij zich er steeds meer van bewust dat zuinig moet worden omgesprongen met het milieu. Auto’s worden schoner, energieopwekking vindt steeds vaker plaats op milieuvriendelijke wijze en huizen worden energiezuiniger gemaakt. Tegenwoordig bestaat er een zogenaamd passiefhuis-certificaat, dat wereldwijd van toepassing is en dus ook in Nederland.

Bij een passiefhuis mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar worden verbruikt voor het verwarmen van ruimtes. Naast deze belangrijke eis gelden nog meer eisen, maar deze zijn geformuleerd op basis van de breedtegraad van het land. Nederland is ingedeeld in de categorie 40 tot en met 60 graden noorderbreedte, dat betekent een maximaal primair energieverbruik van 120 kWh/m². Passiefhuizen verbruiken vier keer minder energie dan de nieuwste nieuwbouwhuizen en ze stoten 54 procent minder CO₂ uit.

Kozijnen met driedubbelglas

Als je een passiefhuis laat bouwen, dan moet je uiteraard ook kijken naar de kozijnen. Het is gebruikelijk dat bij een passiefhuis gebruik wordt gemaakt van kunststof kozijnen met driedubbelglas, hierdoor blijft de meeste energie bespaard. Ten eerste isoleren kunststof kozijnen beter dan hun aluminium en houten tegenhangers en zorgt driedubbelglas aantoonbaar voor een hogere isolatiewaarde. Wanneer je geïnteresseerd bent in kunststof kozijnen die geschikt zijn voor een passiefhuis, dan is het aan te raden verder te lezen.

Passiefhuis-kozijnen

De Nederlandse markt wordt overspoeld met leveranciers van kunststof kozijnprofielen, maar niet iedere leverancier kan passiefhuis-kozijnen leveren. Leveranciers die dat sowieso wel kunnen zijn: Finstral, Gealan, K-vision, Rehau en Veka.

  • Finstral heeft de Classic lijn, een kozijnprofiel dat bestaat uit zeven kamers en speciaal is gericht op de Nederlandse markt, met driedubbelglas heeft het kunststof kozijn een U-waarde van 0,6 kWh/m².
  • Gealan heeft een passiefhuis-kozijn dat iets minder isoleert, want de U-waarde van de S 8000 IQ plus lijn is 0,91 kWh/m². Het is een vlak profiel en niet helemaal afgestemd op de Nederlandse consument.
  • Dat is de 88 plus lijn van K-vision wel. Het profiel heeft een extra middendichting en kan beschikken over driedubbelglas van 54 millimeter dikte, waardoor een U-waarde wordt behaald van 0,8 kWh/m².
  • Rehau heeft jaren geleden het Geneo MD plus profiel uitgevonden, dit hightech kozijnprofiel heeft een U-waarde van 0,79 kWh/m² en beschikt over een zeskamersysteem.
  • De laatste in het rijtje met een passiefhuis-kozijn is Veka. Net als de 88 plus lijn van K-vision behaalt de Topline van Veka een U-waarde van 0,8 kWh/m². Daarnaast is het Topline profiel ook ontwikkeld voor de Nederlandse markt.

Meer profielleveranciers

Mocht je meer kozijnprofielen willen bekijken, dan kan een kijkje worden genomen op Kozijnen-Web.nl, op deze website staan de belangrijke kozijnprofielleveranciers vermeld.