Hernieuwbare energie met warmtepomp.

We kunnen er moeilijk om heen: de steeds strenger worden eisen omtrent energie als we een woning willen bouwen. Het is dus noodzakelijk om de nodige aandacht te besteden om te kunnen voldoende aan de strenge Europese richtlijnen. De beste opties zijn: een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen of biomassa installatie.

Warmtepompen kunnen het energiepeil van je woning sterk doen afnemen en zijn dus een goede optie als energiebesparende investering. Een voorwaarde om het maximaal rendement van een warmtepomp te bekomen, is dat de isolatie ook in orde is. Hierbij denken we dan aan dakisolatie,wandisolatie, muurisolatie en isolerende beglazing.

Een warmtepomp werkt zoals een ijskast, maar dan omgekeerd. Ze zal de warmte halen die aanwezig is uit de natuur (uit de lucht, bodem of water) en deze aan verhoogde temperatuur overbrengen zodat je je hiermee kan verwarmen. Omdat warmtepompen werken via lage temperaturen, zijn ze dus perfect geschikt om aan te sluiten op een vloerverwarming. Zelfs als het gaat bij een renovatieproject, vormt dit geen probleem.

Een goede isolatie blijft echter noodzakelijk om het rendement van een warmtepomp te kunnen garanderen. Het is immers belangrijk dat er weinig warmte kan verloren gaan.

Er zijn twee belangrijke begrippen die we kunnen onderscheiden bij het meten van het rendement van een warmtepomp: COP en SPF. COP (Coëfficiënt Of Performance) is de verhouding tussen de energie die ze levert en de energie die ze daarvoor nodig heeft. Een goede warmtepomp heeft dan ook meestal een COP van minimaal 3, hetgeen betekend dat er voor 1 euro aan verbruikte energie, 3 euro aan warmte wordt geleverd. COP is echter een indicatie bij stabiele omstandigheden. Een beter vergelijkingspunt is SPF (Seasonal Performance Factor) waarbij ook de minder goede omstandigheden worden meegerekend. Wanneer je de SPF-waarde weet van een warmtepomp, dan kan je pas echt beginnen met het berekenen van het rendement van een warmtepomp.

We onderscheiden drie types van warmtepompen. Jouw persoonlijke eisen en de situatie van je woning zullen mede bepalen welk type het meeste geschikt is voor jou. Laat je steeds bijstaan door een vakman en vraag vrijblijvend advies aan via warmtepompenadvies.be.