Onderhoud van teakhouten tuinmeubelen

Voor wie van tuinmeubelen met een warme, authentieke en natuurlijke uitstraling houdt is teak het materiaal bij uitstek. Teak is een tropische houtsoort die van nature veel hars, kalk en olie bevat en erg vet en duurzaam is. 

Teak is een uitstekende houtsoort voor gebruik in tuinmeubelen, omdat het hout vrij zacht is en goed bestand tegen weer en wind. Regelmatig schoonborstelen met een zachte borstel en een beetje soda is voldoende voor jaren plezier.

Gemakkelijk in onderhoud
Vet-, thee of rode wijn vlekken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden met een nat doekje, om indringen in het hout tegen te gaan. Is de vlek erin gedrongen, dan kan de vlek verwijdert worden met een lauw sopje met daarin groene zeep of soda. Hardnekkige vlekken kunnen met een fijn schuurpapiertje eruit geschuurd worden. Het schoon boenen of schuren gebeurt altijd in de lengterichting van de nerf.

Teakhout kan vele jaren tegen regen en wind zonder enig bijzonder onderhoud. Door deze weersomstandigheden gaat het hout vergrijzen. Het hout krijgt een verweerde, grijze look en er kunnen kleine scheurtjes gaan vormen.

Om de oorspronkelijke bruine glans te behouden, is het raadzaam om de  meubels met teakolie te behandelen.

Teakolie of teaksealer?

Dit is de meeste gestelde vraag bij het onderhoud van teakhouten meubelen.  Vaak is het zo dat men ‘kale’ meubelen alleen in de teakolie worden gezet. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en het meubel is redelijk tot goed beschermd tegen vlekken. Vaak zijn oliën in een beperkt aantal kleuren te verkrijgen. Voordat de meubels behandeld worden met olie, moeten deze schoon en stofvrij zijn. Dit zorgt er voor dat alle vlekken verwijdert worden en de bovenlaag wordt hersteld.

Vervolgens kan het hout behandeld worden met de teakolie. Voorzichtig en gelijkmatig met een doek inwrijven of met een kwast insmeren is voldoende. Olie laat een warme gouden kleur achter en voorkomt intrekken van vuil. Het grote voordeel van olie is dat het eenvoudig in gebruik is. Zitten er na een paar jaar krasjes op de meubels, dan hoeft niet alles geschuurd te worden. Alleen de plekken waar krassen en dergelijke zitten kunnen licht worden opgeschuurd en daarna weer worden behandeld met olie. Teakolie is geschikt voor het gebruik binnen- en buitenshuis en wordt aangeraden voor het behandelen van tuinmeubelen.

Teaksealer is een zeer sterke beschermer die het snel vergrijzen en verouderen van teak voorkomt. Daarnaast biedt het een langdurige bescherming tegen nieuw vuil . Teaksealer bevat polymeren.  Dit maakt het hout waterdicht, maar laat het  hout wel ademen. Daarnaast voorkomen polymeren dat het hout op den duur zwart wordt. Teaksealer moet in zijn geheel opnieuw aangebracht worden bij beschadigingen. Er komt dus een soort plasticachtige laag op uw meubel, die een zeer moderne look geeft. Teaksealer is  echter alleen geschikt voor meubels binnenshuis.