Stucadoorsbedrijf

stukadoorsbedrijf

Een stucadoorsbedrijf is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbrengen van fraai uitziende afwerklagen op muren. Deze afwerklagen worden onder 1 algemene noemer stukwerk genoemd. Stuken is enkel voor een mooie afwerking op muren en vervult verder dus geen constructieve rol.

Een stukadoorsbedrijf kan u adviseren door de verschillende mogelijkheden te bespreken en u te raad te geven in welk stukmateriaal- of afwerking het best past bij u type muren.

Wat is de stuklaag

Een stuklaag aanbrengen wordt vaak simpel pleister genoemd, dit is niet helemaal juist want een stukadoorsbedrijf kan ook een korrel aanbrengen op de muren wat geen pleister is. De samenstelling van pleister kan erg divers zijn. Pleister kan bestaan uit:

  • gips
  • kunsthars (gebonden dispersie)
  • specie
  • cement 

Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen. Bij een nieuwbouwwoning is bijvoorbeeld de kunsthars erg aan te raden. Deze rekt namelijk iets mee, en nieuwbouwwoningen willen nog wel eens gaan werken, de kunsthars stuc zal iets meerekken waardoor er minder snel scheuren komen.

Versieringen door een stucadoorsbedrijf

Veel mensen willen dat het stukadoorsbedrijf iets anders dan enkel strak stucwerk aanbrengt. Zij willen bijvoorbeeld een sierpleister, sierlijsten of ornamenten op de wanden respectievelijk plafonds.

Bij sierpleister moet je denken aan een structuur of vormen op je wand, de meest bekende sierpleisters:

  • spachterputz
  • korrel
  • barok pleister
  • spackspuiten
  • granol

Een goede stucadoor kan in principe elke vorm in het stukwerk creëren, zelf het spuiten van latex is mogelijk. Let wel, dit is niet makkelijk en vergt dus een professioneel goed bedrijf met veel ervaring en kunde.

Ook kun je ter decoratie denken aan sierlijsten, dit zijn mooie lijsten die je tegen het plafond vindt. Deze zorgen voor een sierlijke overloop tussen plafond en wand. Sierlijsten worden gemaakt van gips, deze worden dan op de juiste plek bevestigd en vervolgens wordt er strak overheen gestuukt.

Ook kan je nog kiezen voor ornamenten aan het plafond. Dit zijn de versieringen die je meestal in het midden van een plafond vindt. Deze worden het zelfde toegepast als sierlijsten en kunnen echt een extra sfeer meegeven aan uw kamer.

Wikipedia stukadoor